dinsdag 21 augustus 2012

terugblik - part two

De module interculturele communicatie was dé beste module die ik al gevolgd heb bij cimic! eerlijk waar geen enkele les waarvan ik mij afvroeg waarom ze in het pakket zat.

voor u opnieuw de highlights!
- laurent van lancker toonde ons zijn documentaire 'surya'. zo verwarrend ik het eerst vond, zo geniaal vond ik het toen ik het concept doorhad! ik ben dan wel geen documentairemaker, maar damn, i had this wish-i-thought-of-this-feeling :p en verder wil ik er eigenlijk niet te veel over zeggen, kijk maar gewoon naar de documentaire! hier te vinden! en als 't effe kan, lees den uitleg erbij pas achteraf ;). it's much more rewarding!
preview:


- we gingen ook ne keer naar stadsklap om zelf eens intercultureel te communiceren :p. advertenties voor stadsklap trokken al vaak mijn aandacht in de nieuwe antwerpenaar, maar ik was er uiteraard nog nooit geraakt. een gezellige babbel over de gewone dingen des levens met nieuwkomers die een inburgeringscursus volgen en Nederlands aan het leren zijn, sowieso leuk of nie :). ik vond van wel! wel wat vreemd dat sommige van die mensen niet echt meer nieuwkomers zijn, ze zijn hier soms zelfs al 10 jaar en kunnen/mogen nu pas de cursus volgen. daar klopt toch iets niet? soit, ik vond het interessant en een aangename ervaring, ik ga zeker nog eens terug! nog iemand interesse? data hier.
- we trokken eens naar brussel, met als doel eens iets meer van onze hoofdstad te zien dan enkel manneke pis. we hadden een overvol programma maar that's the way i like it! brussel zit dan ook vol met inspirerende initiatieven die we een bezoekje brachten. we verbleven in de waterman, wat op zich al een belevenis is omdat het in hartje molenbeek is! enen tip: gaat er niet met den auto naartoe :p in de foyer van molenbeek beleefden we een fractie van het leven van een vluchteling. voor ons was het natuurlijk maar een spel, maar toch werd het pijnlijk duidelijk hoe weinig mogelijkheden een vluchteling heeft in ons land -eyeopener!-. echte verhalen van vluchtelingen kan je lezen in het boek aller/retour door michael de cock en stephan vanfleteren. next stop: recyclart! in enkele woorden: een creatieve broeihaard, sociale tewerkstelling, very in touch met de buurt waar ze ook superleuke-interessante activiteiten voor organiseren (zoals een hondenkapsalon voor een doelgroep die ze eerder niet goed bereikten, geweldig toch!), en ik herinner mij precies ook iets van feestjes, gingen we daar eens niet naartoe lief? very interesting place dus beste mensen! ook de micromarché was zo'n inspirerend iets, niet alleen kan je er je buikje rond eten,  het is ook een marktplaats voor creatieve iniatieven in brussel => this means shoppen ;). vernieuwende ideeën, handgemaakte producten, you name it, they've got it! ook weer een bezoekje waard bij uw volgende brussel-tripje! globe aroma is all about art maar dan een beetje anders, ze richten zich nl met sociaal-artistieke projecten op maatschappelijk kwetsbare mensen en ze hebben een kunstenatelier voor asielzoekers-vluchtelingen-nieuwkomers. het enthousiasme dat we bij den uitleg kregen is bij mij tot den dag van vandaag blijven hangen! (ter info: het weekend was in november 2011 dus dat kan tellen ;) ). een bezoekje aan den abattoir was een gezellig einde aan een topweekendje!
- nen tip van erwin de bruyn: als je gedrag wilt veranderen, verander dan de inhoud van het gesprek. de man in het pak gaf ons (tegen mijn verwachtingen in om eerlijk te zijn) een boeiende lezing over de sociale onderneming Stebo. luckily for you heeft hij ook een blog! check it out & laat u bezielen ;)
- paul blondeel leerde ons op een andere manier kijken naar antwerpen. het joodse shopping center dat er doods bij ligt op een zaterdag, de manier waarop mensen zich op een plein bewegen, de geschiedenis en het heden van de toegangswegen naar de stad, ik had er nog nooit bij stilgestaan! big thanks ook aan mr blondeel om ons arrival city van doug saunders aan te raden, verhelderend boek! mr saunders nam ook 2060 antwerpen onder de loep, hier lees je er meer over! 

en heeft er nu iemand op AL die linkjes geklikt :p?

la próxima vez: latinoamérica!
een voorsmaakje:

2 opmerkingen:

Lief actually ... zei

wow, kel, goed aan 't verwerken, zie ik! ben onder den indruk wa gij nog allemaal weet!

nee, ik heb ni op alle linkjes geklikt (sommige dingen heb ik ook live meegemaakt hé), maar toch op verschillende:

- wel op de datums voor de stadsklap want die wil ik écht nog eens doen. 29/8 heb ik niks te doen, maar past ni in het plan van 'het wa rustiger aan doen', dus die liever ni. 11/9 en 19/9 zouden perfect zijn voor mij! (p.s. stadsklap voor nieuwkomers, geldt da ook voor boerendochters die in 't stad komen wonen? lol.)

- recyclart (daar heb ik eerlijk gezegd nimmer op geklikt, lol) maar da was kik allang vergeten, maar ben nog altijd kandidaat om mee te gaan, zenne. doe maar een voorstel hé :-)

- wel op de stebo-blog want da deed bij mij ni direct een belletje meer rinkelen :-/ allee, ik herinnerde mij nog wel da da da van de limburg was, maar den inhoud wist ik precies al nimmer zo goe. zeker "als je gedrag wil veranderen, verander dan de inhoud van het gesprek" wist ik allaaaang ni meer. moogt ge nog eens toelichten, als ge wilt, zenne :-)

- en merci voor het 2060-linkske van doug saunders hé. super! tuurlijk heb ik geklikt, maar ik heb het ook afgeprint - heel on-duurzaam i know - maar dan kan ik het tussen de soep en da patatten toch eens lezen hé.

merci voor de boeiende en bruikbare blogpost. ik zal van 't weekend mijn best ook nog eens doen sé :-)

kelly zei

lief, daarmee bedoelde hij, begin het gesprek positief, en probeer daarna pas de problemen op te lossen!
ok we leggen ons agenda's in real life nog wel eens samen hé!