dinsdag 28 augustus 2012

cuba door de ogen van kel en lel


ik beloofde al meer dan een jaar een cuba-reisverslagje :)
OEPS!
gelukkig was er het tijdschrift, waar we een artikeltje voor ineen flansten. wat cuba-info doorspekt met onze reisweg, enjoy!

Cuba spreekt tot de verbeelding. Auto’s uit de jaren ’50, música everywhere, het duo Che-Fidel en sigaren bengelend in de mondhoek van oude, verrimpelde mannen. In 2011 vertrokken we met een rugzak vol nieuwsgierigheid en goesting naar dit magische eiland in de Caraïben.
In Santa Clara ontdekten we al snel dat de geest van de revolución nog steeds alom aanwezig is. Socialistische spreuken sieren her en der de muren en elke stad heeft wel een José Marti-straat, -plein of –borstbeeld. De plek waar Che Guevara en zijn aanhangers de trein van Batista deden ontsporen, is dan ook een must-see voor iedere bezoeker die echt geïnteresseerd is in de geschiedenis van dit land.
Onze volgende halte was Santiago de Cuba, waar we meteen een hartelijke vrouw onze Cubaanse mama mochten noemen. Ze kookte en zorgde voor ons als waren we haar eigen kinderen. Een huis vol vrolijke dames, dat beviel haar wel. Haar eigen dochter was namelijk, net zoals vele Cubanen, geëmigreerd naar Miami. Wij konden het grote gemis tijdelijk opvullen toen we in haar casa particular verbleven. Myrna en haar man overvielen ons met aandacht; lessen Spaans en salsa kregen we er gratis bij! Muy rico!!
In Santiago de Cuba liepen we op historische gronden, stonden we bovenaan de trappen waar zich een ware veldslag heeft afgespeeld, de aanval op de Moncada kazerne mislukte, maar legde wel de basis voor de Cubaanse Revolutie. We maakten ook meteen kennis met de enige echte Cubaanse mojito en de ware salsa in La Casa de las Tradiciones, 2 zaken die we zeker konden smaken en die ons de rest van onze reis en nog lang daarna zouden bijblijven. Vanuit Santiago de Cuba is een bezoekje aan Cayo Granma zeker de moeite waard! Het pittoreske eilandje is een aanrader als je even de drukte van de stad wil ontvluchten, wij waanden ons in ieder geval de enige toeristen in het vissersdorpje, een zalig gevoel!
We trokken verder naar het uiterste puntje van Cuba, namelijk Baracoa, door Columbus beschreven als het mooiste gebied in de wereld. Later ontdekten we dat dit de plaats was waar de kolonisatoren voor het eerst voet aan Cubaanse wal zetten. Een memorabele plek dus! Voor ons was het een charmant stadje, met paradijselijke stranden zoals Maguana, vriendelijke mensen en niet te vergeten: FIESTA! Baracoa staat bekend voor zijn chocolade, een bezoekje aan de finca duaba El Cacauhal mocht dan ook niet ontbreken! Hot cacao met kokosmelk en geraspte kokosnoot, dit moeten we zeker thuis ook eens proberen!
Na voldoende chill en salsa, deden we het toeristische Trinidad aan, een authentiek koloniaal stadje dat beschermd wordt door UNESCO. Dit is dé plaats om de nodige souvenirs aan te schaffen! Tijdens je zoektocht zal je merken dat je soms plots in mensen hun living zal staan op zoek naar het perfecte paar oorbellen. Het heeft zo zijn charmes. Voor wie de drukte van het stadje even wil ontvluchten: Playa Ancòn is the place to be!
Vervolgens bracht de immer betrouwbare Viazul-bus ons naar Cienfuegos, een universiteitsstad. The best sandwich in Cuba is te verkrijgen bij El Palatino op de Plaza Martì. Wanneer we door dit stadje kuierden, konden we er niet naast kijken: domino is HET nationale spel, het wordt overal op de stoep en op alle pleinen gespeeld. Ook de vindingrijkheid van de kinderen en jongeren viel ons op. Ook al hebben ze geen bat, toch spelen ze baseball!! Aan de waterratten kunnen we een uitstapje naar de El Nicho-watervallen aanraden! Aan het einde van de malecón van Cienfuegos is ook een geïmproviseerd strandje te vinden, dus vergeet je bikini niet.
Twee dagen later bracht een taxirit van zo’n 5 uur ons helemaal naar Viñales, waar we genoten van de natuur en de valleien. We klommen de heuvel op naar het uitkijkpunt (bij hotel Los Jazmines), om al dat moois van bovenuit te bewonderen. Een tocht te paard gaf ons de mogelijkheid dit alles ook live te beleven. Naast rondhobbelen op ons ros, konden we ook een duik nemen in een meer, bezochten we een ecologische farm en een sigarenboer die ons mojito met honing serveerde. Weer een voltreffer!
Na enkele dagen was het tijd om opnieuw verder te trekken: 2,5 taxi-uren later stonden we in Havana, waar we meteen enkele Havana-rules voorgeschoteld kregen: -wissel geen geld op straat – bekijk altijd eerst de prijzen voor je ergens eet – verraad nooit dat je voor ’t eerst in Havana bent, maar gebruik de magische zin ‘tengo novio en habana vieja’ – geloof niet dat de buena vista social club optreedt in een paladar – koop geen sigaren op straat!
Gesterkt door deze informatie, trokken we Havana Vieja in. Gezellig rondstruinen is de beste manier om de stad in je op te nemen. De must-sees hier zijn de Plaza de la Revolucion, El Capitolio, Plaza Vieja,... Absolute aanraders vonden wij een stroll op de malecón en een bezoek aan de sigarenfabriek. We hadden graag ook een balletvoorstelling bezocht, cultuur is zo alomtegenwoordig in Cuba, maar jammer genoeg was er geen voorstelling wanneer wij er waren. Ook een bezoekje aan het beroemde etablissement Coppelia mag je niet overslaan, ijsjes zijn niet weg te denken in de Cubaanse cultuur! Een bezoekje aan de Floridita, waar Hemingway van zijn favoriete drankje – de daiquiri – kwam genieten, mag je dan weer wel overslaan! Veel gezelliger en goedkoper is bar Montserrate, slechts enkele huizen verder!
Met zijn prachtige stranden, vriendelijke mensen, revolutionaire geschiedenis en kleurrijke steden, is Cuba het perfecte backpackersland. Maar je ziet natuurlijk niet enkel de mooie dingen: waar je ook bent in Cuba, overal vragen mensen je zeep en andere toiletartikelen. De Cubaanse peso’s die zij verdienen, volstaan niet om voldoende van dit soort producten in de staatswinkels te kopen. Ook met de voedselbonnen die ze voor andere broodnodige spullen ontvangen, kunnen zij niet voorzien in hun behoeften. Het is pijnlijk om uitgebreide maaltijden te eten in de casas particulares, wetende dat het gezin waar je verblijft het met heel wat minder moet doen. We troostten ons met de wetenschap dat zij er een goeie cent aan verdienden als we bij hen bleven eten…
Weten dat de taxichauffeurs die ons vervoerden vaak hoogopgeleiden waren, die liever toeristen vervoerden dan een prestigieuze job uit te voeren, leidde ons meer dan eens tot uitgebreide uiteenzettingen over het heersende communistische systeem. Het is duidelijk dat hier iets niet klopt, mensen worden niet uitgedaagd om zichzelf te bewijzen en missen zo ongetwijfeld mooie kansen om écht iets van hun leven te maken.
Onze laatste bestemming was Varadero. We kwamen, zagen wondermooie stranden maar verder enkel gringos, besloten dat dit niet het echte Cuba was en gingen snel naar huis. Deze keer met een rugzak vol rum, sigaren en mooie ervaringen!

CUBAWEETJES (Trotter): °Oppervlakte: 109.980 km²°Bevolking: 11,2 miljoen inwoners°Bevolkingsdichtheid: 102 inwoners per km²°Hoofdstad: Havana°Belangrijkste steden: Santiago de Cuba-Camaey-Cienfuegos-Santa Clara-Holguín°Officiële taal: Spaans°Munteenheid: 2 munteenheden pesos cubanos + pesos convertibles (CUC)°Staatsvorm: socialistische republiek (communistische eenheidspartij)°Staatshoofd: Raúl Castro Ruz°Godsdiensten: katholicisme-animisme en santería°Alfabetiseringsgraad: 95,7%°

2 opmerkingen:

Lucie zei

Zalig!!!
Dat staat mij nog allemaal te wachten! :-)

kelly zei

*jaloers*