vrijdag 26 augustus 2011

utopie?

één van de leuke dingen aan cimic is de ontmoeting met de klasgenootjes. we hebben nu verschillende groepswerkjes gehad en in elk van die groepjes kwam tijdens een vergadering wel eens ter sprake: wat kunnen we zelf doen om iets te veranderen?

peter tom jones legde ons uit dat er een transitiebeweging nodig is om de wereld te redden. en die transitie, da moet van onderuit komen en daar moeten we dus met z'n allen onze schouders onder zetten.

toch vind ik het moeilijk om bepaalde dingen te verdedigen (mensen lachen mij gewoon uit als ik begin over vliegen en ecologische voetafdrukken..'da vliegtuig vliegt toch zenne kelly, of da gij er nu op zit of nie'.) en zie ik bepaalde dingen niet direct veranderen. als ik zo in mijn omgeving rondkijk, denk ik dat er weinig mensen opofferingen gaan doen (zoals meer fiets-minder auto, donderdag veggiedag, ...) gewoon 'omdat het goed is voor 't milieu' ofzo.. wij zijn het zó gewend om te gaan en staan waar we willen, we kopen meer dan we nodig hebben en eten waar we zin in hebben..

maar gelukkig is er cimic waar gelijkgestemde zieltjes zitten en waar we iets meer achtergrond krijgen. 't zal niet in 1 dag gebeuren maar we moeten op z'n minst het gesprek aangaan. ik kan begrijpen dat mensen het nie eens zijn met mijn groene verdraagzame babbel, maar als ik op z'n minst af en toe iemand kan doen nadenken en beseffen dat niet alles zo vanzelfsprekend is, is het al een begin!

na het pukkelpop-drama vind ik het vollédig terecht dat mensen zeuren over het weer, echt waar, wa voor een hel was (is) da.
maar vóór die dramatische gebeurtenis heb ik da klote-zomerweer wel verdedigd. in oost-afrika is al jaaaren geen regen meer gevallen! die mensen hebben geen eten en vechten elke dag om te overleven. vergelijk dat met ons: wij werken, verdienen veel geld, nemen vakantie en als het slecht weer is springen we wel een vliegtuig op naar het zonnetje. da lijkt voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld, maar als ge de vergelijking maakt, gaat er wel een lichtje branden. tis echt niet eerlijk verdeeld. waarom hebben wij het zo goed en zoveel anderen niet?

peter tom jones is niet alleen. ook dirk barrez pleit onder andere voor een strijd tegen extreme inkomensgelijkheid en de keuze voor sociale duurzaamheid. een transitie van eiland tot wereld. het lijkt een utopie maar zoals hij schrijft 'velen weten dat het anders kan, dat mensen ook verstandig, sociaal en vooruitziend kunnen zijn, dat ze dromen koesteren, dat het mogelijk is om een meer menselijk wereld te maken'*

dirk barrez gelooft in de kracht van die utopie. en ik ga daar een voorbeeld aan nemen! als ik zijn 'programma voor een menselijke samenleving'* zo lees, is er nog véél werk aan de winkel!

en of da noodhulp nu helpt of niet, we kunnen oost-afrika niet zomaar laten verkommeren. ik ga nu centjes storten aan den 1212!
*in Van eiland tot wereld, appel voor een menselijke samenleving.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

't Is er weer boenk oep. Als we ni zeuren over de warmte, klagen we over de regen. En hoe dikwijls ik het beklag van de 'arme zelfstandige' ni moet aanhoren en daar stillekesinmijneigen woest van word... Tegelijkertijd heb ik zelf weer lekker meegedaan met de maatschappij en ne mega commerciële geboortelijst aangelegd, hoewel het nochtans anders kan (http://www.de-kangoeroe.be/)... Ik blijf wél bij mijn goeie voornemen om herbruikbare luiers uit te proberen. En ik zoek voor den babyborrel nog naar een goei alternatief voor wegwerpbestek ... (papieren bordjes mag toch he?)

xxx J

kelly zei

:) gij zijt echt mijn flinkste lezertje :)
dieje kangoeroe-tip ga ik onthouden!
kzag net een stukje koppen over de limburgse fruitboeren, slik, die mogen ook zagen over 't weer, amai! maar vandaag scheen de zon dus al de rest moet nu maar content zijn :)
uhm papieren bordjes, ja zeker?