maandag 23 mei 2011

voor de goede orde: milieutips van de duurzaamheidsambtenaar..

ik kreeg nog ne LANGE lijst van m'n milieukneutje :)
zeker weten dat er nog andere mensen iets mee zijn, dus ik copy ende ik paste ;) :


Afval
In de eerste plaats afval vermijden. Indien dat niet kan, hergebruiken, pas nadien verbranden en storten (de volgorde van de Ladder van Lansink). Concreet in je eigen leventje kan je dat dus toepassen door bv. bewust te winkelen. Geen plastic zakjes aannemen, herbruikbare tassen gebruiken! Koop liever grootverpakkingen, navulverpakkingen, fruit en groenten die niet verpakt zijn… Gelukkig gooien ze niet meer met plastic zakjes naar je hoofd maar vragen ze er al dikwijls geld voor… Vermijd blik en liefst ook brik! Ga voor glas! Heel flink van u da ge uw fles water aan de kraan navult… Kraantjeswater vraagt geen verpakking dus daar zijn we fan van! Daarom dat ze op scholen en bij jeugdlokalen dikwijls waterfonteintjes installeren.
Nog wat (obvious) tips:
-          Composteren maar ook kippen of konijnen houden, verkleint de afvalberg!
-          Sorteer! Papier, PMD, plastic, glas, composteerbaar afval, …… en dan pas restafval.
-          Bokes stop je in de brooddoos of in een broodzak die je hergebruikt of rechtstreeks uit de broodzak, zoals ik.
-          Glazen potten van choco, spaghettisaus of mayo kan je gebruiken als theelichthouder.
-          Een plastic fles (van water van 2 liter bv.) kan je hergebruiken als trechter (om je gebruikte frituurolie in op te vangen en apart in te zamelen bv.!).
-          … veel spullen kunnen dus nog een tweede (nuttig) leven krijgen! Al is het maar om mee te knutselen…
Als je aan kindjes begint, vergroot je je voetafdruk ENORM, dus geen kindjes kopen op zich is al een goeie stap, maar da’s misschien wat drastisch J ga voor herbruikbare luiers en als je dat niet ziet zitten (ervaringsdeskundigen zijn nochtans enthousiast) ga dan voor luiers met FSC-label! http://www.she.be/nl/jij/aid1000400/nieuwe-luier-spaart-zes-bomen-per-baby-2.aspx
Dat FSC-label zou je trouwens op al je papierwaren en houtproducten moeten zien staan… Een bank in de tuin, enveloppen, kopieerpapier…
Allemaal kleine tips, maar je moet klein beginnen. En als ELK gezin ze toepast, believe me, daar heeft het milieu baat bij! En dus ook het ‘arme zuiden’… want waar liggen al die afvalbergen? Denk maar aan de hopen computerafval die in Afrika liggen… verschrikkelijk toch… zelf nog nooit aan een pc gewerkt maar wel moeten leven met het afval…
Energie
Ook obvious. Maar toch. Ken je www.energievreters.be al? En http://www.energiesparen.be/ehbe? En de producttest van Ovam? En topten? Denk ook aan de samenaankoop groene stroom die de provincie Antwerpen opnieuw organiseert… Elk gezin kan dus allerlei kleine beetjes uitsparen. En als ze dan toch nog energie willen gebruiken, gebruik dan groene stroom! De overheid doet hier trouwens wel goeie inspanningen met hun energierenovatieprogramma http://www.energiesparen.be/2020 . Alleen de subsidies voor zonnepanelen waren ni zo ne goeie zet vind ik… maar soit! Wat hernieuwbare energie betreft, ben ik (voor nieuwbouw) wel fan van warmtepompen en zonneboilers.
Wat energie betreft: hier vind ik dat de overheid de belangrijkste rol speelt. Aan hen om ervoor te zorgen dat Electrabel niet te machtig wordt. Aan hen om te investeren in hernieuwbare energie (windmolens bv.). Aan hen om te blijven subsidiëren. Aan hen om de elektriciteitsnetten af te stemmen op de gebruikers ervan (dus enkel energie produceren wanneer er vraag is).
Lang leve dikke-truiendag! Lang leve alle ‘kleine’ initiatieven (de gloeilamp die geband wordt, het verplichte EPC… ).
Mobiliteit
Doe mee aan fietspromotiecampagnes zoals Belgerinkel, Ik Kyoto, korte ritten, of aardig-op-weg-week, varieer-in-het-verkeer, strap-dag bij scholen, …
Pas het STOP-principe toe: stappen, trappen, openbaar vervoer, en dan pas de personenwagen. Pas als de eerste drie alternatieven onmogelijk zijn, is het gebruik van de auto te verantwoorden. En als je de auto gebruikt, pas dan een ecologische rijstijl toe (http://www.ecolife.be/ecodriving) en deel je auto! Heb je een dieselwagen, installeer dan een roetfilter. Koop je een nieuwe wagen, check dan de ecoscore! http://www.ecoscore.be/
Als ze nu eens die verdomde bedrijfswagens afschaffen he!!!!!!! Daar krijg kik iets van se… die zitten allemaal alleen in hun auto en doen de moeite ni om het openbaar vervoer te nemen. De-gou-tant. Danku overheid.
Natuur
Met als hoofdrolspeler misschien wel de bij! Want Einstein zei ooit dat de mens uitsterft als de bij dat ook doet… http://www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit/bouw-mee/dieren-in-nesten---de-bij_2302.aspx voor mensen met tuintjes uiteraard. Maar ’t is goed om weten!
Lang leve het insectenhotel en de beestentoren!
En by the way, een bij steekt niet! Alleen wespen doen dat en die herken je aan hun wespentaille (grellig lijfje…). http://www.natuurpunt.be/nl/is-het-een-bij-een-wesp-of-een-zweefvlieg_2272.aspx
Spread the word! ;)
Water
Ga voor alternatieven! Want die bestrijdingsmiddelen komen in ons drinkwater terecht…
Daarnaast: wees zuinig met drinkwater! Lang leve de regenwaterput om de tuin te besproeien, de auto te wassen, het toilet te spoelen…
Algemeen
Misschien nuttig als ge eens moet debatteren over het nut van ontwikkelingssamenwerking?
Tot slot: ik blijf het zeggen, kleine maatregelen zijn belangrijk, maar de overheid moet toch het goede voorbeeld geven hoor! Want onze kleren van H&M worden gemaakt door kleine arme kindjes in barre omstandigheden en de chocola die we eten komt ook al van kindslavernij…
Ik vind wel da ge al goe op de hoogte bent! Gsm-providers die milieubewust werken, triodos-banken, goe bezig jom! En zelfs al van de transitiebeweging gehoord! Wowie!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Haha! Als ik maar kan helpen he ;) Ik ben wel een DUURZAAMHEIDSAMBTENAAR, en geen milieuambtenaar, laat dat duidelijk zijn!
Maak er maar van: milieutips van de duurzaamheidsambtenaar ;)

xxx

kelly zei

hup sé.
(wa is 't verschil?)

Anoniem zei

dzh-ambtenaar werkt rond bovenstaande thema's naar verschillende doelgroepen toe (scholen, gezinnen, ..) en milieuambtenaar moet vooral het algemene milieubeleid uitstippelen, werken rond waterlopen, milieuvergunningen, natuurbeleid, ...!

kelly zei

dhz-ambtenaar lijkt idd het leukste!