zondag 5 februari 2012

colombia baby!!

bij de time-consuming-maar-oh-zo-interessante opleiding CIMIC hoort ook een eindwerk. dat kan een theoretisch eindwerk zijn (thesisachtig), een project dat ge zelf ineen steekt of een inleefstage in binnen-of buitenland.
optie 1 heb ik voor obvious reasons al geschrapt (matcht niet met last-minute-gen, brengt trauma's aan eerdere eindwerken terug, ik wil liever iets ervaren dan met men neus in de boeken zitten, ...)
optie 2 is interessant maar kzou nie weten waar te beginnen en ik heb er ook niet over nagedacht want ging eigenlijk sowieso altijd al voor optie 3!

na de lessen internationale samenwerking van vorig jaar, begon ik mij wel wat af te vragen hoeveel nut zo'n buitenlandse stage heeft..
wat hebben we geleerd:

  • betuttelen en kolonisatie-praktijken zijn not done. zoveel hebben we al bijgeleerd. we gaan voor overleg en dialoog. check.
  • niemand is geholpen met waterpompen die met goede bedoeling geplaatst worden maar die niet gemaakt kunnen worden wanneer ze stuk gaan, of met een fabriek die niet gebruikt wordt (witte olifant-alert!). ook op da vlak heeft de sector al veel bijgeleerd. maar langs de andere kant kan je toch niet altijd voorspellen waar het mis zal gaan?
  • met corrupte overheden valt niet samen te werken maar kleine versnipperde projecten die naast elkaar werken zijn ook niet de oplossing. what to do??
  • hoe 'goed' wordt gedoneerd geld gespendeerd? en hebben wij ons hier eigenlijk wel mee te moeien?
eigenlijk ben ik die module geëindigd met meer vragen dan antwoorden :s

ondanks de tegenstand geloof ik toch nog wel in veel kleine projecten, als ze op lange termijn werken en de lokale gemeenschap is erbij betrokken..
dus ben ik toch maar eens beginnen nadenken over die buitenlandse stage.
ik wist eerst niet goed wat de bedoeling was, en was vollenbak aan 't brainstormen zonder daar verder iets mee te doen :)
enkele ideetjes die de revue passeerden:
  • een liz gilbertje doen (in 't kader van zingeving)
  • onderzoeken hoe vuil onze kleren zijn (n.a.v. de reactie van mijn zus op mijn enthousiaste uitroep dat er een forever 21 in antwerpen kwam: is dat die keten die openlijk toegeeft er kindjes in hun fabrieken werken? die zeggen dat iedereen het doet maar zij de enige zijn die het toegeven? *SLIK*), of eigenlijk meer: helpen in een organisatie die toch probeert iets aan de levensomstandigheden van die kids te doen (want met die eeuwige discussie als-ze-niet-in-die-fabrieken-werken-hebben-ze-het-nog-slechter weet ik ook nie goed wat te doen :s). heb daar ooit een reportage over op tv gezien maar niks over terug gevonden, dus voorlopig is het plan: bewuster shoppen (en da ga prima samen met mijn consuminderen-plan en recyKleren-plan :) ) en het schone kleren project in 't oog houden!
  • 'iets' met minderheden of onderdrukte groepen in een bepaald land, verder dan dat ben ik nooit geraakt
  • na mijn tripje naar kroatië (waar ik ook nog steeds een blogpost aan ga wijden wegens zwààr de moeite!) leek het mij ook wel interessant om mensen te interviewen over zoveel-jaar-na-de-oorlog
anyway, de maanden vlogen voorbij en hoewel ik ingeschreven was voor het onderdeel 'eindwerk' in 't schooljaar 2011-2012 leek er nie veel van in huis te komen. alle projecten die ik tegenkwam bleken peperduur te zijn en van een vrijwilliger niet te veel eigen inbreng te verwachten..
tot we een info-avond hadden en ik het licht zag ;) ik besliste voor mezelf dat ik graag wou meedraaien in een klein lokaal project, waar ik dan in het kader van de stage en het eindwerk iets 'extra' ga proberen te doen (daar moet ik nog over nadenken :) ). ik schreef wat organisaties aan en kreeg al snel een enthousiaste reactie van een klein lokaal project Colombia sin Fronteras. ik kan mij helemaal vinden in hun visie, missie en doel!

et voila, ik hakte de knoop door en boekte een ticket :)
spannend hé!!!

nog leuke projectjes vind je hier:
http://www.lifeargentina.org/
http://www.naturevolunteers.com/12.html
http://www.truetravellers.org/
http://www.volunteersouthamerica.net/LuzDelMundo/ldm_index.htm

7 opmerkingen:

elisse zei

Super! En van wanneer tot wanneer gaat ge? Moeten wij u dan lang missen?

caroline zei

zot! cool! en heel erg spannend. vooral dat iets "extra" doen, lijkt me het moeilijkst. ge kunt ze misschien leren hoe ze taskes aan bordjes kunnen kleven ( flaaauw). Nee, ik ben superjaloers en superfier op u!

caroline zei

by the way... een liz gilbertje doen??? en welke rol speelt PETER dan in je verhaal? ahaaa, daar hebde toch niet tegoei over nagedacht he!

kelly zei

moh! elisse! ze hebben daar internet hoor :) allé ik hoop het toch want ik ben 8 weken weg! en gezien 't een stage is, zal ik ook verslagjes moeten typen duuuus ben ik ook wel van plan hier af en toe een avontuur neer te schrijven ;)
caroline, gij ga mij daar wel mee helpen hé, een duurzaam educatief project, sounds so you :p
en bein' liz gilbert ging ik mij focussen op het leven in den ashram, niet het huilen op de badkamervloer :p

kelly zei

en caroline, goei idee, hoe zou ik die taskes verpakken voor in mijne rugzak :p? en wat moet ik doen als er ne kleine da taske van da bord wil sleuren :p?

pumps & luiers zei

superspannend en vanaf wanneer?
ben zelf 1 jaar op erasmus naar barcelona geweest - buitenlandse stage 1 woord: doen!

kelly zei

nog 2 maand aftellen! ik voel 'n lichte vorm van stress opkomen :)