vrijdag 26 augustus 2011

movie: the reader

ZO ne schone film! zeker kijken!

ik ga nie alles vertellen maar het gaat over een man die terug kijkt op zijn jeugd. hij beleefde een innige romance met een volwassen vrouw. op een dag is ze spoorloos verdwenen en hij komt haar pas jaren later terug tegen op een proces tegen bewaaksters van een nazi-kamp. de vrouw deed gewoon haar werk en besefte niet welk kwaad ze aanrichtte. hoe schuldig is ze?

deed mij echt denken aan Hannah Ahrendt en de banaliteit van het kwaad..

sprekte goa gin vloams ofwa??

de zomer van antwerpen deed ook weer flink zijn best om ons te doen nadenken over ons maatschappij:

  • in de zomerfabriek bezocht ik de tentoonstelling 'wees welkom'. levensechte getuigenissen van sans papiers in castel volturno. da kunnen wij ons hier in fortress europe allemaal nie voorstellen..
  • in het vredescentrum zag ik de voorstelling Gezjost. geweldig hoe het vrouwelijke personage ons meetrok in haar wereld en duidelijk maakte hoe sommige reacties (zie titel :p) overkomen op nieuwkomers. dit alles in 't plat gebrekkig antwerps met een stevig buitenlands accent :)
    goe gelachen*, maar op het einde van de voorstelling werd het minder grappig: wij als publiek mochten beslissen of het meisje in het land mag blijven. ik schreef volmondig JA, zoals de meesten, maar toch niet iedereen (resultaten hier).
    sterk gevonden maar wel confronterend.
*de rest van het publiek lachte ook wel heel hard met de leeuwenpoot die tegen mijne kop vloog :s

concerten in de regen..

..ik heb er van de zomer veel gezien! over dieje regen ga dus ik nie zagen (al ben ik mijn regenjaske meer dan beu :) ), en over die optredens al helemaal nie. één van de toppers was joss stone in 't rivierenhof. vrolijk, innemend, schattig, en daarbovenop wilt ze ook nog eens een conscience kweken bij haar publiek.

luister hier.

lees hieronder (tekst geschreven door een bevriend journalist van joss, die werkt in war zones. slik.):

Take good care
Don't push the button
Life's so precious when you're
Standing in the firing line

You don't know me
But I seen you
Oh so high and mighty
Shooting at some friends of mine

Just take good care
Don't push the button
Life's so precious when you're
Standing in the firing line

Too much blood
Too many tears shed
Just how much before the madness
Turns us all to dust
Have you had enough?

Just take good care please
Don't push the button
Life's so precious when you're
Standing in the firing line

utopie?

één van de leuke dingen aan cimic is de ontmoeting met de klasgenootjes. we hebben nu verschillende groepswerkjes gehad en in elk van die groepjes kwam tijdens een vergadering wel eens ter sprake: wat kunnen we zelf doen om iets te veranderen?

peter tom jones legde ons uit dat er een transitiebeweging nodig is om de wereld te redden. en die transitie, da moet van onderuit komen en daar moeten we dus met z'n allen onze schouders onder zetten.

toch vind ik het moeilijk om bepaalde dingen te verdedigen (mensen lachen mij gewoon uit als ik begin over vliegen en ecologische voetafdrukken..'da vliegtuig vliegt toch zenne kelly, of da gij er nu op zit of nie'.) en zie ik bepaalde dingen niet direct veranderen. als ik zo in mijn omgeving rondkijk, denk ik dat er weinig mensen opofferingen gaan doen (zoals meer fiets-minder auto, donderdag veggiedag, ...) gewoon 'omdat het goed is voor 't milieu' ofzo.. wij zijn het zó gewend om te gaan en staan waar we willen, we kopen meer dan we nodig hebben en eten waar we zin in hebben..

maar gelukkig is er cimic waar gelijkgestemde zieltjes zitten en waar we iets meer achtergrond krijgen. 't zal niet in 1 dag gebeuren maar we moeten op z'n minst het gesprek aangaan. ik kan begrijpen dat mensen het nie eens zijn met mijn groene verdraagzame babbel, maar als ik op z'n minst af en toe iemand kan doen nadenken en beseffen dat niet alles zo vanzelfsprekend is, is het al een begin!

na het pukkelpop-drama vind ik het vollédig terecht dat mensen zeuren over het weer, echt waar, wa voor een hel was (is) da.
maar vóór die dramatische gebeurtenis heb ik da klote-zomerweer wel verdedigd. in oost-afrika is al jaaaren geen regen meer gevallen! die mensen hebben geen eten en vechten elke dag om te overleven. vergelijk dat met ons: wij werken, verdienen veel geld, nemen vakantie en als het slecht weer is springen we wel een vliegtuig op naar het zonnetje. da lijkt voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld, maar als ge de vergelijking maakt, gaat er wel een lichtje branden. tis echt niet eerlijk verdeeld. waarom hebben wij het zo goed en zoveel anderen niet?

peter tom jones is niet alleen. ook dirk barrez pleit onder andere voor een strijd tegen extreme inkomensgelijkheid en de keuze voor sociale duurzaamheid. een transitie van eiland tot wereld. het lijkt een utopie maar zoals hij schrijft 'velen weten dat het anders kan, dat mensen ook verstandig, sociaal en vooruitziend kunnen zijn, dat ze dromen koesteren, dat het mogelijk is om een meer menselijk wereld te maken'*

dirk barrez gelooft in de kracht van die utopie. en ik ga daar een voorbeeld aan nemen! als ik zijn 'programma voor een menselijke samenleving'* zo lees, is er nog véél werk aan de winkel!

en of da noodhulp nu helpt of niet, we kunnen oost-afrika niet zomaar laten verkommeren. ik ga nu centjes storten aan den 1212!
*in Van eiland tot wereld, appel voor een menselijke samenleving.

luie blogger krijgt hulp..

mijn electrabel-probleem is al zo goe als opgelost sé:
nu enkel nog ons jaarrafrekening vinden :s

donderdag 25 augustus 2011

hebde hier al eens over nagedacht??

'multiculturalisme als bron van europa's eigenheid'

well pointed out meneer Leman*, Europa zou totaal niet hetzelfde zijn zonder al die invloeden van buitenaf doorheen de geschiedenis!

ik kan mij in ieder geval geen Antwerpen voorstellen zonder Da Giovanni, Thaise noedels, Delhi Delicious, kebabke, vreemdelingenmarkt, Pakistaanse nachtwinkel, etc..
(ja mannekes, de focus ligt op eten, da ligt aan mijn dieet :) maar you get the picture hé!)


Boooeeeh racisme - het antwoord is gezonde en kritische solidariteit!
schonen afsluiter van het manifest! i'll keep that in mind!

*in Kleur bekennen, omdat België multicultureel zal zijn. Een manifest.

luie blogger..gaat recyKleren!!

ik ben zo'nen blogger da veel conceptjes schrijft, maar weinig publiceert :s
goei ideekes dakik heb hoor, maar de uitwerking blijft vaak uit..*

LUI, LUIer, LUIst..

anyway, lang lang láng geleden ging ik eens een stukje schrijven over de wake-up-avond die we bij cimic hadden.
maar da's er toen natuurlijk nie van gekomen. ik ga da nu goemaken :)

het was een avondje georganiseerd door studenten die naar de klimaatconferentie van kopenhagen waren geweest. met deze avond wilden ze ons wakker schudden en vooral laten zien dat iedereen een verschil kan maken. ze lieten wat mensen opdraven die over hun organisatie, interculturaliteit en klimaatverandering kwamen vertellen. de opvallendste organisatie was TEMA, zij willen in Nederland mensen van Turkse afkomst betrekken bij het milieu en de natuur. Door mee te werken aan het project De Groene Moskee weten ze de interesse op te wekken door heel gerichte acties waar ze de islam bij betrekken. kei-origineel hoe ze hoe ze bv. moslimvrouwen aan het fietsen krijgen!

na de voordracht vroegen de organisatoren ons zelf in actie te schieten. we moesten in groep een aantal ideetjes verzinnen om ook iets te doen met interculturaliteit/milieu. mijn voorstel was om de hippe hobby "naaien" te integreren in een project met bv allochtone meisjes door hen aan te leren hoe ze van oude/vormeloze/lelijke kleren opnieuw een draagbaar kledingstuk kunnen maken. kleren recycleren dus! ne naam had ik nog niet verzonnen, imagine mijn enthousiasme toen ik enkele weken geleden dit voorstel tegenkwam! leuke ideetjes om te recyKleren hier (opgepast, een pinterest-verslaving is snel ontwikkeld!).
ik ga da zeker is proberen en dan mijn enthousiasme verspreiden :)
(met de vriendinnetjes doen wij binnenkort trouwens ook een kleren-swapping-avond, ook ne vorm van hergebruiken hé ;) )


*reden waarom er deze week wel veel postjes verschijnen: den blog was mede opgestart voor de cimic-verwerking en dat moet morgen afgegeven worden :) dringend tijd om ideetjes om te zetten in tekst dus!!

ELLO y'all!!

sinds afgelopen weekend ben ik Ello Mobile-klant!! weer een fantastisch initiatief dat ik zonder CIMIC niet gekend had! (dank u an, om dit voorbeeld aan te halen voor onze vraag:  hoe goed te leven in het noorden opdat ook het zuiden kan leven/floreren?)
omdat niet iedereen CIMIC volgt, hier effe den uitleg: ello mobile is een gsm-operator met een hart :). mij kost het evenveel als een base-abonnementje, maar de woekerwinsten die andere operatoren maken, spendeert ello mobile aan zorgvuldig geselecteerde goede doelen (waaronder Mobile Schools, waarvan de bezieler ons ook eens een lesje kwam geven afgelopen jaar. memorabel momentje en fantastisch inititatief! hij gaf ons echt wel een nieuwe kijk op de hele NGO-wereld: in plaats van af te hangen van subsidies zoekt hij manieren om zelf geld in het laatje te brengen, vanuit zijn ervaringen met straatkinderen. echt sjiek! de straatkinderen probeert hij niet wat het kost op de schoolbanken te krijgen, nee, hij bedacht een mobile school waarmee hij de kinderen in hun eigen leefwereld benadert en werkt vooral met hen aan hun zelfbeeld. hij trekt dit ver door want hij wil de kinderen ook niet voorstellen als zielige mensjes, maar gebruikt sterke, positieve beelden op zijn website etc.. RESPECT :) .
anyway, vanaf nu: als ik u bel of sms, is 't voor goede doel hé mannekes :)

next step: weg bij electrabel! dirk barrez heeft met zijn les ook nen indruk nagelaten, ik denk er nog vaak aan terug. hij was wat hard en vertelde een donker verhaal, maar dat trok mijn aandacht wel! zijn commentaar op de grootbanken en electrabel is blijven hangen. nie da we der met z'n allen tegen moeten zijn omdat dirk barrez dat zegt :) maar in dit geval heeft hij toch een punt, het is niet normaal dat de mannen van electrabel zo lang monopolie hebben gehad en profiteren van de consument. zelfs als zo'n monopolie afgebouwd wordt, blijven ze een sterke machtspositie behouden (o.a. doordat luie consumenten zoals mij gewoon uit gemakkelijkheid klant blijven) ik ga de alternatieven eens onderzoeken!!
(interessante artikels hier en hier, in ware dirk-barrez-stijl :) )


bon, ik ga mij nu inschrijven op de nieuwsbrief van de wereld morgen. in een poging een bewustere mens te worden..

woensdag 24 augustus 2011

tis toch weer toevallig..

..ik kwam weer een interessante tentoonstelling tegen!

ik spurtte gisteren nog snel de bieb binnen (laatste poging om nog wat boeken gelezen te krijgen voor cimic-deadline. TE. LAAT. ik weet het. maar hey, ik ben een last-minute girl & proud of it!), en daar stond het dus vol getuigenissen. Het minderhedenforum zet enkele pioniers in de kijker, allemaal mensen van een andere afkomst die tonen wat er mogelijk is als men ambitieus is en wat er mogelijk is als er kansen worden gegeven aan ethnisch-culturele minderheden. Bekenden (journalist Phara de Aguirre, zangeres/danseres/dj Zohra) en minder bekenden (onderwijzeres Barbara Barreto, politicoloog Sami Zemni) doen er hun verhaal: hoe hun verleden en hun afkomst hen heeft gevormd en gemaakt wat ze nu zijn.
kweeniehoe interessant natuurlijk. mijn bieb-bezoekje werd prompt met een goei uurtje verlengd.

tis weeral nen aanrader, nog tot 31 augustus te bewonderen in de Antwerpse bibliotheek Permeke. zeker doen! wie er niet meer geraakt, gene stress, je kan de tentoonstelling ook online bezoeken :): klik hier

digitaal werken, you gotta love it!! en zó milieuvriendelijk :)

cimic, always on my mind..

mijne collega gisteren:
"hoordet kelly? mijn cracotje roept mij: 'help, ik ben helemaal alleen.' ik moet da helpen!"

en hups, ik zat met mijn gedachten bij Levinas:
het appel van het cracotje


goesting om een beetje te filosoferen? klik hier :)

zondag 7 augustus 2011