vrijdag 31 augustus 2012

vrijwilligerswerk - why bother?

vrijwilligerswerk, waarom zou je dat doen?
ik ga er niet onnozel over doen, ik deed het deels uit idealisme, maar voor mij was het ook een kans om eens iets totaal anders te doen, mee te draaien in een organisatie, in een tropisch land :p en daarbovenop nog eens voor mijn avondstudie. 
ik vroeg mij af waarom andere mensen eraan beginnen, ik wou ook eens alles op een rijtje zetten om vrijwilligerswerk te verdedigen want veel mensen in mijn omgeving begrepen dit niet zo goed..

in 't kort, de main reasons:
  • iets ‘terug willen geven’, anderen willen helpen en een verschil willen maken
  • nieuwe mensen leren kennen
  • CV opleuken! ervaring opdoen in een sector waarin je niet helemaal thuis bent, of waar je een takenpakket kan opnemen waar je op de arbeidsmarkt niet voor in aanmerking komt
  • ervaringen die je reeds hebt opgedaan op je job aanwenden om je in te zetten voor een project => goed voor de professionaliteit van de organisatie 
  • het is een ‘nuttige hobby’ 
  • vrijwilligerswerk in het buitenland: eens een langere tijd op eenzelfde plek blijven, je tijdelijk integreren in een nieuwe gemeenschap, de mensen en de plek echt leren kennen
  • een extra taal leren of opfrissen
  • ervaring opdoen die je de rest van je leven zal bijblijven! je leert bij over jezelf, je waagt je uit je comfortzone van vrienden, familie en dagelijkse routine dus je zal jezelf waarschijnlijk wel eens tegenkomen.  je bent er even tussenuit en je leert zaken die je niet op de schoolbanken kan leren. je ervaart het leven zoals het elders is, dit kan je ogen openen waardoor je bewuster gaat leven

stuk voor stuk goede redenen lijkt me! en op zich geen enkel probleem als je er zelf als vrijwilliger ook iets uithaalt, zo lang je werk bij de organisatie op de eerste plaats komt. ik heb in colombia met verschillende vrijwilligers gesproken en ze gaven stuk voor stuk aan dat ze het een deel uit idealisme doen, maar zeker ook een project kiezen waar ze zelf ook voeling mee hebben, iets kunnen leren of op een locatie was waar ze graag naartoe wilden. perfect deal, toch? 

ik vind het nen aanrader, and i'd do it all again!! het kan confronterend zijn (doordat je er plots alleen voor staat, de taal niet verstaat, andere ideeën hebt, de kinderen lastig zijn, ge ne vreemde muggenbeet hebt en naar een colombiaans ziekenhuis moet ;),...) but it's all worth it!! sowieso een verrijking!!

maar ge HOEFT daar natuurlijk niet voor naar het buitenland! hier in ons eigen kikkerlandje zijn ook meer dan genoeg toffe initiatieven!
een kleine greep uit het mega-aanbod: lesgeven aan anderstaligen, assisteren bij sing for the climate, thuislozen helpenmoreel consulent worden in de gevangenis, helpen in een soepkeuken in brussel, pleegouder worden of aan huiswerkbegeleiding doen, internet (bv 11.be) staat vol interessante voorstellen!! ik ga zeker eens kijken waar ik ook hier thuis mijn steentje kan bijdragen! het moet niet altijd ver, intensief of voor een lange periode zijn: schrijf-ze-vrij voor amnesty international kan je gewoon van thuis uit doen, ga 'ns langs bij stadsklap, werk een weekend op een festival van recyclart.  

wie ook eens naar colombia wil (DOEN ;) ), toch nog wat tips!
colombia sin fronteras: een community center nabij santa marta waar de focus voorlopig ligt op extra lessen geven aan de kinderen uit de wijk (mijn projectje :) met de cutest kids!!)
fundación mariposas amarillas: gelijkaardig project als colombia sin fronteras, in dezelfde regio maar in een andere wijk. zij werken ook met volwassenen. hier kan je ook terecht voor kortere periodes vrijwilligerswerk.
sports for development: een overkoepelend project dat in bestaande initiatieven zoals colombia sin fronteras en mariposas sportactiviteiten organiseert.
peace brigades international: een internationale organisatie die vrijwilligers uitstuurt om verdedigers van mensenrechten te ondersteunen. vrijwilligerswerk op een ander niveau, je moet meedoen aan een selectie en je voor minstens een jaar engageren. ik heb met een aantal vrijwilligers van deze organisatie gesproken: het is zwaar maar so worth it!

let me know if you need more info :) 



meer lezen over vrijwilligen in het buitenland? check de lonely planet publicatie Volunteer – A traveller’s guide to making a difference around the world, www.aroundtheglobe.nl, www.gostrange.be


donderdag 30 augustus 2012

zva: a tribute!

het was een schoon jaar:

  • chouf ouchouf: SO good! zo zie je eens hoe een gewone dag in een marokkaanse havenstad verloopt zonder ernaar toe te reizen :) doorspekt met wat acrobatie!
  • home sweet home: schoon in al zijn eenvoud en chaos :). en als ge weet dat het een sociaal project is, wordt het nog indrukwekkender!
  • 13 1/2: stilstaan bij lost lives on onze ever-moving city. simpel maar knap!
  • nueva marinaleda: de meningen waren zeer verdeeld over deze voorstelling. i loved it maar snapte de bedoeling niet helemaal, tot ik dit las in het zva-gastenboek:  Totaal absurd op het eerste gezicht maar met een heel duidelijke boodschap. Verlaat deze consumptie maatschappij en ga mee met de fantasie!!
  • duikvlucht: hoe bizarre ontmoetingen je leven kunnen veranderen!
  • the house that built us: geschiedenis maar dan anders! vintage spulletjes en muziek vol herinneringen!
wie ooooit nog één van deze voorstellingen kan meepikken, zeker doen!! 
dank u zva, vakantie in eigen land is zo de moeite en onbekende plekjes ontdekken in uw eigen stad rocks! ik kijk alweer uit naar volgend jaar!!

RE-USE :)

er werd mij zo is de vraag gesteld hoe ik na 2 jaar cimic aankijk tegen duurzame ontwikkeling en hoe ik denk anderen zo ver te krijgen in actie komen.

wel euh, ik ben nog altijd dezelfde, fan van de kleine dingen :) en steeds vol plannen die soms stevig wat tijd nodig hebben om misschien ooit uitgevoerd te worden. 

dus vandaar, een paar ideetjes die ik al opgeslagen heb, en die ik GRAAG deel met mijn lezertjes om ulle te helpen duurzamer te leven. lief hé ;)
want nee, nie alle leuke dingen zijn nieuw ;) sommige oude dingen zijn mits wat creativiteit véél toffer! en onthoud uiteraard ook: 'the best things in life are not things'




en da zijn nog maar een paar ideetjes hé, er zijn nog zo veel kleine dingen die je kan doen! (nee, het vliegtuig laten staan kan ik nog steeds niet.. maar ik ga er wel veel bewuster mee om en won't take it for granted! en ik ben fan van koning fiets ipv koning auto! om maar een paar kleine dingen te noemen..) 
de groene meisjes en style me green delen ook regelmatig ideetjes die ze online vinden!

allé HUP, actie :) we moeten de wereld redden ;)

dinsdag 28 augustus 2012

kunst + mensenrechten

weer iets om verder te ontdekken: newtopia
een tentoonstelling all about de staat van mensenrechten. 
begint vanaf 1 september, ik ben curieus!! lucky me bevind zich nogal regelmatig in mechelen dus ik ga zeker een kijkje nemen.

of waar een bezoekje aan de cultuurmarkt al nie goe voor is.

sin nombre - review

zoals beloofd, nog een artikeltje uit ons tijdschrift!
en no worries, om spoiler-alert te vermijden, heb ik er een stukje uitgeknipt ;)

sin nombre is een pakkend verhaal over migratie en het bendeleven in latijns-amerika.
sayra, een tienermeisje uit Honduras, begint aan een reis die haar toekomst zal bepalen. haar vader is een nieuw leven begonnen in de verenigde staten en komt haar halen zodat ook zij hier deel van kan uitmaken. sayra’s nonkel zal met hen meereizen. samen willen ze de grens over. hun doel: vrijheid!
casper is lid van de mara salvatrucha-bende. hij heeft net smiley, een 12-jarig jongetje, hierin geïntroduceerd. casper verdeelt zijn tijd tussen zijn bendeactiviteiten en zijn liefje martha. doordat hij niet altijd beschikbaar is, twijfelt de bende aan zijn loyaliteit. ook martha vraagt zich af waar hij mee bezig is als hij niet bij haar is. 
de wegen van casper en sayra kruisen mekaar en meer ga ik niet vertellen!
de film werpt een licht op wat immigranten doorstaan voor ze op hun nieuwe bestemming aankomen. ze hebben allemaal hun redenen om aan de gevaarlijke tocht te beginnen, waarvan ze onmogelijk op voorhand kunnen weten hoe het zal uitdraaien en of ze de reis wel zullen overleven. daarnaast toont het hoeveel macht en invloed een bende kan hebben op kinderen die verder geen perspectieven hebben, zoals bijvoorbeeld smiley. de bende geeft hem het gevoel ergens bij te horen. 

just watch it mannekes :p

cuba door de ogen van kel en lel


ik beloofde al meer dan een jaar een cuba-reisverslagje :)
OEPS!
gelukkig was er het tijdschrift, waar we een artikeltje voor ineen flansten. wat cuba-info doorspekt met onze reisweg, enjoy!

Cuba spreekt tot de verbeelding. Auto’s uit de jaren ’50, música everywhere, het duo Che-Fidel en sigaren bengelend in de mondhoek van oude, verrimpelde mannen. In 2011 vertrokken we met een rugzak vol nieuwsgierigheid en goesting naar dit magische eiland in de Caraïben.
In Santa Clara ontdekten we al snel dat de geest van de revolución nog steeds alom aanwezig is. Socialistische spreuken sieren her en der de muren en elke stad heeft wel een José Marti-straat, -plein of –borstbeeld. De plek waar Che Guevara en zijn aanhangers de trein van Batista deden ontsporen, is dan ook een must-see voor iedere bezoeker die echt geïnteresseerd is in de geschiedenis van dit land.
Onze volgende halte was Santiago de Cuba, waar we meteen een hartelijke vrouw onze Cubaanse mama mochten noemen. Ze kookte en zorgde voor ons als waren we haar eigen kinderen. Een huis vol vrolijke dames, dat beviel haar wel. Haar eigen dochter was namelijk, net zoals vele Cubanen, geëmigreerd naar Miami. Wij konden het grote gemis tijdelijk opvullen toen we in haar casa particular verbleven. Myrna en haar man overvielen ons met aandacht; lessen Spaans en salsa kregen we er gratis bij! Muy rico!!
In Santiago de Cuba liepen we op historische gronden, stonden we bovenaan de trappen waar zich een ware veldslag heeft afgespeeld, de aanval op de Moncada kazerne mislukte, maar legde wel de basis voor de Cubaanse Revolutie. We maakten ook meteen kennis met de enige echte Cubaanse mojito en de ware salsa in La Casa de las Tradiciones, 2 zaken die we zeker konden smaken en die ons de rest van onze reis en nog lang daarna zouden bijblijven. Vanuit Santiago de Cuba is een bezoekje aan Cayo Granma zeker de moeite waard! Het pittoreske eilandje is een aanrader als je even de drukte van de stad wil ontvluchten, wij waanden ons in ieder geval de enige toeristen in het vissersdorpje, een zalig gevoel!
We trokken verder naar het uiterste puntje van Cuba, namelijk Baracoa, door Columbus beschreven als het mooiste gebied in de wereld. Later ontdekten we dat dit de plaats was waar de kolonisatoren voor het eerst voet aan Cubaanse wal zetten. Een memorabele plek dus! Voor ons was het een charmant stadje, met paradijselijke stranden zoals Maguana, vriendelijke mensen en niet te vergeten: FIESTA! Baracoa staat bekend voor zijn chocolade, een bezoekje aan de finca duaba El Cacauhal mocht dan ook niet ontbreken! Hot cacao met kokosmelk en geraspte kokosnoot, dit moeten we zeker thuis ook eens proberen!
Na voldoende chill en salsa, deden we het toeristische Trinidad aan, een authentiek koloniaal stadje dat beschermd wordt door UNESCO. Dit is dé plaats om de nodige souvenirs aan te schaffen! Tijdens je zoektocht zal je merken dat je soms plots in mensen hun living zal staan op zoek naar het perfecte paar oorbellen. Het heeft zo zijn charmes. Voor wie de drukte van het stadje even wil ontvluchten: Playa Ancòn is the place to be!
Vervolgens bracht de immer betrouwbare Viazul-bus ons naar Cienfuegos, een universiteitsstad. The best sandwich in Cuba is te verkrijgen bij El Palatino op de Plaza Martì. Wanneer we door dit stadje kuierden, konden we er niet naast kijken: domino is HET nationale spel, het wordt overal op de stoep en op alle pleinen gespeeld. Ook de vindingrijkheid van de kinderen en jongeren viel ons op. Ook al hebben ze geen bat, toch spelen ze baseball!! Aan de waterratten kunnen we een uitstapje naar de El Nicho-watervallen aanraden! Aan het einde van de malecón van Cienfuegos is ook een geïmproviseerd strandje te vinden, dus vergeet je bikini niet.
Twee dagen later bracht een taxirit van zo’n 5 uur ons helemaal naar Viñales, waar we genoten van de natuur en de valleien. We klommen de heuvel op naar het uitkijkpunt (bij hotel Los Jazmines), om al dat moois van bovenuit te bewonderen. Een tocht te paard gaf ons de mogelijkheid dit alles ook live te beleven. Naast rondhobbelen op ons ros, konden we ook een duik nemen in een meer, bezochten we een ecologische farm en een sigarenboer die ons mojito met honing serveerde. Weer een voltreffer!
Na enkele dagen was het tijd om opnieuw verder te trekken: 2,5 taxi-uren later stonden we in Havana, waar we meteen enkele Havana-rules voorgeschoteld kregen: -wissel geen geld op straat – bekijk altijd eerst de prijzen voor je ergens eet – verraad nooit dat je voor ’t eerst in Havana bent, maar gebruik de magische zin ‘tengo novio en habana vieja’ – geloof niet dat de buena vista social club optreedt in een paladar – koop geen sigaren op straat!
Gesterkt door deze informatie, trokken we Havana Vieja in. Gezellig rondstruinen is de beste manier om de stad in je op te nemen. De must-sees hier zijn de Plaza de la Revolucion, El Capitolio, Plaza Vieja,... Absolute aanraders vonden wij een stroll op de malecón en een bezoek aan de sigarenfabriek. We hadden graag ook een balletvoorstelling bezocht, cultuur is zo alomtegenwoordig in Cuba, maar jammer genoeg was er geen voorstelling wanneer wij er waren. Ook een bezoekje aan het beroemde etablissement Coppelia mag je niet overslaan, ijsjes zijn niet weg te denken in de Cubaanse cultuur! Een bezoekje aan de Floridita, waar Hemingway van zijn favoriete drankje – de daiquiri – kwam genieten, mag je dan weer wel overslaan! Veel gezelliger en goedkoper is bar Montserrate, slechts enkele huizen verder!
Met zijn prachtige stranden, vriendelijke mensen, revolutionaire geschiedenis en kleurrijke steden, is Cuba het perfecte backpackersland. Maar je ziet natuurlijk niet enkel de mooie dingen: waar je ook bent in Cuba, overal vragen mensen je zeep en andere toiletartikelen. De Cubaanse peso’s die zij verdienen, volstaan niet om voldoende van dit soort producten in de staatswinkels te kopen. Ook met de voedselbonnen die ze voor andere broodnodige spullen ontvangen, kunnen zij niet voorzien in hun behoeften. Het is pijnlijk om uitgebreide maaltijden te eten in de casas particulares, wetende dat het gezin waar je verblijft het met heel wat minder moet doen. We troostten ons met de wetenschap dat zij er een goeie cent aan verdienden als we bij hen bleven eten…
Weten dat de taxichauffeurs die ons vervoerden vaak hoogopgeleiden waren, die liever toeristen vervoerden dan een prestigieuze job uit te voeren, leidde ons meer dan eens tot uitgebreide uiteenzettingen over het heersende communistische systeem. Het is duidelijk dat hier iets niet klopt, mensen worden niet uitgedaagd om zichzelf te bewijzen en missen zo ongetwijfeld mooie kansen om écht iets van hun leven te maken.
Onze laatste bestemming was Varadero. We kwamen, zagen wondermooie stranden maar verder enkel gringos, besloten dat dit niet het echte Cuba was en gingen snel naar huis. Deze keer met een rugzak vol rum, sigaren en mooie ervaringen!

CUBAWEETJES (Trotter): °Oppervlakte: 109.980 km²°Bevolking: 11,2 miljoen inwoners°Bevolkingsdichtheid: 102 inwoners per km²°Hoofdstad: Havana°Belangrijkste steden: Santiago de Cuba-Camaey-Cienfuegos-Santa Clara-Holguín°Officiële taal: Spaans°Munteenheid: 2 munteenheden pesos cubanos + pesos convertibles (CUC)°Staatsvorm: socialistische republiek (communistische eenheidspartij)°Staatshoofd: Raúl Castro Ruz°Godsdiensten: katholicisme-animisme en santería°Alfabetiseringsgraad: 95,7%°









maandag 27 augustus 2012

terugblik - part 3

al na de eerste les van de module Latijns-Amerika wist ik het! ik móet daarnaartoe! (which i did :) )
zo'n interessant continent met zo'n bewogen geschiedenis!

did you know that:
-er in 1969 een voetbaloorlog was tussen El Salvador en Honduras. sportiiieeef.  
-wij met al ons technologische snufjes en juweeltjes mee schuldig zijn aan de mijnbouwproblematiek ginder?? check catapa.be
-colombia echt nie zo gevaarlijk is als iedereen u vertelt. tis te zeggen, voor toeristen nie. het is er mooi mooi mooi maar tis ook een land met véél troubles.. als toerist hebde daar echt gene last van maar weet wel dat het niet voor iedereen paradijs op aard is. al hoop ik dat het dat wel kan worden! er wordt aan gewerkt door some!
-cuba ook de moeite is om te bezoeken :)? maar educate yourself een beetje als ge er echt iets van wilt begrijpen (nee als je enkel in varadero gaat zitten is dit niet nodig ;) ). ontspannende boekentip: mango, salsa en socialismo. iets meer into detail: cuba na castro
-er tijdens de militaire regimes echt gruwelijke dingen gebeurd zijn en dat er veel mensen verdwenen zijn. toch blijven ze ginder niet bij de pakken neerzitten, ik ben onder de indruk van wat bv asociación madres de plaza de mayo (argentinië) en cofadeh (honduras) met hart en ziel en véél passie doen.
-costa rica om de één of andere reden wel 'succesvol' is en weinig geweld kent.
-ge niet per sé het vliegtuig op moet om u onder te dompelen in de cultuur, brussel heeft zijn very own huis van latijns-amerika
-er nog zoveel meer over te vertellen valt, maar eigenlijk ook té veel, ik hou het dus bij wat filmtips: machuca, maria full of grace, the motorcyle diaries, también la lluvia, sin nombre, ... allen gezien en goedgekeurd, en many more op mijn to-see-list! tips welkom ;) bij dees videotheek hebben ze alvast een zeer ruim aanbod!!

kortom, da was weer een interessante module bij cimic!
de verwerking vond ik belachelijk veel werk (maar daar zal het nakende colombia-vertrek wel iets mee te maken gehad hebben) maar wel superleuk! we moesten oa een tijdschrift maken waarin we onze creativiteit kwijt konden en zelf konden kiezen welke onderwerpen we wilden uitdiepen. loved it!
indien mogelijk post ik nog wel enkele artikeltjes die ik daarvoor schreef!

dinsdag 21 augustus 2012

terugblik - part two

De module interculturele communicatie was dé beste module die ik al gevolgd heb bij cimic! eerlijk waar geen enkele les waarvan ik mij afvroeg waarom ze in het pakket zat.

voor u opnieuw de highlights!
- laurent van lancker toonde ons zijn documentaire 'surya'. zo verwarrend ik het eerst vond, zo geniaal vond ik het toen ik het concept doorhad! ik ben dan wel geen documentairemaker, maar damn, i had this wish-i-thought-of-this-feeling :p en verder wil ik er eigenlijk niet te veel over zeggen, kijk maar gewoon naar de documentaire! hier te vinden! en als 't effe kan, lees den uitleg erbij pas achteraf ;). it's much more rewarding!
preview:


- we gingen ook ne keer naar stadsklap om zelf eens intercultureel te communiceren :p. advertenties voor stadsklap trokken al vaak mijn aandacht in de nieuwe antwerpenaar, maar ik was er uiteraard nog nooit geraakt. een gezellige babbel over de gewone dingen des levens met nieuwkomers die een inburgeringscursus volgen en Nederlands aan het leren zijn, sowieso leuk of nie :). ik vond van wel! wel wat vreemd dat sommige van die mensen niet echt meer nieuwkomers zijn, ze zijn hier soms zelfs al 10 jaar en kunnen/mogen nu pas de cursus volgen. daar klopt toch iets niet? soit, ik vond het interessant en een aangename ervaring, ik ga zeker nog eens terug! nog iemand interesse? data hier.
- we trokken eens naar brussel, met als doel eens iets meer van onze hoofdstad te zien dan enkel manneke pis. we hadden een overvol programma maar that's the way i like it! brussel zit dan ook vol met inspirerende initiatieven die we een bezoekje brachten. we verbleven in de waterman, wat op zich al een belevenis is omdat het in hartje molenbeek is! enen tip: gaat er niet met den auto naartoe :p in de foyer van molenbeek beleefden we een fractie van het leven van een vluchteling. voor ons was het natuurlijk maar een spel, maar toch werd het pijnlijk duidelijk hoe weinig mogelijkheden een vluchteling heeft in ons land -eyeopener!-. echte verhalen van vluchtelingen kan je lezen in het boek aller/retour door michael de cock en stephan vanfleteren. next stop: recyclart! in enkele woorden: een creatieve broeihaard, sociale tewerkstelling, very in touch met de buurt waar ze ook superleuke-interessante activiteiten voor organiseren (zoals een hondenkapsalon voor een doelgroep die ze eerder niet goed bereikten, geweldig toch!), en ik herinner mij precies ook iets van feestjes, gingen we daar eens niet naartoe lief? very interesting place dus beste mensen! ook de micromarché was zo'n inspirerend iets, niet alleen kan je er je buikje rond eten,  het is ook een marktplaats voor creatieve iniatieven in brussel => this means shoppen ;). vernieuwende ideeën, handgemaakte producten, you name it, they've got it! ook weer een bezoekje waard bij uw volgende brussel-tripje! globe aroma is all about art maar dan een beetje anders, ze richten zich nl met sociaal-artistieke projecten op maatschappelijk kwetsbare mensen en ze hebben een kunstenatelier voor asielzoekers-vluchtelingen-nieuwkomers. het enthousiasme dat we bij den uitleg kregen is bij mij tot den dag van vandaag blijven hangen! (ter info: het weekend was in november 2011 dus dat kan tellen ;) ). een bezoekje aan den abattoir was een gezellig einde aan een topweekendje!
- nen tip van erwin de bruyn: als je gedrag wilt veranderen, verander dan de inhoud van het gesprek. de man in het pak gaf ons (tegen mijn verwachtingen in om eerlijk te zijn) een boeiende lezing over de sociale onderneming Stebo. luckily for you heeft hij ook een blog! check it out & laat u bezielen ;)
- paul blondeel leerde ons op een andere manier kijken naar antwerpen. het joodse shopping center dat er doods bij ligt op een zaterdag, de manier waarop mensen zich op een plein bewegen, de geschiedenis en het heden van de toegangswegen naar de stad, ik had er nog nooit bij stilgestaan! big thanks ook aan mr blondeel om ons arrival city van doug saunders aan te raden, verhelderend boek! mr saunders nam ook 2060 antwerpen onder de loep, hier lees je er meer over! 

en heeft er nu iemand op AL die linkjes geklikt :p?

la próxima vez: latinoamérica!
een voorsmaakje:

maandag 20 augustus 2012

terugblik - part one

tis de moment om efkes terug te kijken op mijn cimic-jaar. normaal was het de bedoeling dat ik er regelmatig iets over zou schrijven, maar ik moet u niet uitleggen waarom dat er niet van gekomen is zeker? verder dan wat krabbels ben ik niet echt geraakt.
on the other hand, al de dingen waar ik nu nog aan terugdenk, zijn echt wel de moeite waard ;)
voor jullie de highlights op een rijtje my friends!

in hoofdpakket 2 gingen we verder in op de interculturele dialoog. het was de bedoeling dat we via mondelinge overlevering het verhaal van verlies en herinnering optekenden van een medemens. wij kozen in ons groepje voor de invalshoek migratie. we waren benieuwd naar hoe migranten het verlaten van hun vaderland en het leven in België ervoeren en gingen graag het gesprek aan! tijdens de brainstormsessies met de groep kwamen er allerlei vormen van migratie ter sprake. adoptie was voor mij eentje dat eruit sprong, omdat ik hier in eerste instantie niet aan gedacht had. hoe meer ik erover nadacht, hoe liever ik een geadopteerd persoon wou interviewen.
ik was wat zenuwachtig om een complete stranger te interviewen over haar leven. zo persoonlijk! maar uiteindelijk was het een superleuk gesprek! eigenlijk tof om zo is een excuus te hebben om veel vragen te stellen en dieper op de dingen in te gaan.

dank u cimic, zo eens wat langer stilstaan bij bepaalde zaken en vragen durven stellen, daar heb ik intussen al veel aan gehad en veel uit geleerd!

some catchy quotes die mij verwonderden, ontroerden, aanzetten tot nadenken:
"Ik denk dat ik goed terecht gekomen ben! Ik kan er niet meer over vertellen dan dat ik gelukkig ben." 
"Ik zit hier goed. Ik ben nogal een gewoontedier, als ik me ergens thuis voel, wil ik er ook blijven." 
"De grote trap die ik me herinnerde, zag ik staan, in wezen was het maar een heel klein trapje van 3 treden. Toen ik op die trede ging zitten voelde ik gewoon ‘rust’."
"Sommige adoptiekinderen zijn boos, maar ik ga ervan uit dat mijn ouders hun redenen hadden om mij voor adoptie op te geven, omdat ze het beste voor mij wilden."
"Ik heb nog altijd wel het gevoel dat ik uit liefde voortgebracht ben."

"De zuster zei me: ‘God bless you, when you’re in heaven, you will meet her’."
"Bij het woord Belg denk ik aan een blanke vrouw of man."
"Cultuurverschil binnen een relatie is niet negatief, maar het kan wel heel moeilijk zijn als je andere basiswaarden hebt. Het positieve is sowieso dat je veel van elkaar leert en van beide achtergronden het ‘goede’ kan bijhouden."
"Ik zie migratie vooral als een verrijking."

stay tuned people, next time: de hoogtepunten van de module interculturele communicatie!

zondag 19 augustus 2012

soaking up the sun..

hoe is het mogelijk hé? als ik een beetje slim was geweest, had ik in juli mijn cimic-werkjes afgemaakt. méér dan genoeg rainy days me dunkt!! maar nee, trouwe lezertjes weten dat ik een gen bezit dat mij belet tijdig projectjes af te werken.. triest echt waar, want nu is er zo nen hittegolf and all i wanna do is soak up the sun & take a dive!
maar soit, zo hard als ik er tegenop zag naar huis te komen van mijn colombiaans avontuur, zo hard geniet ik hier thuis van de kleine dingen en van lovely antwerp. man, how i love onze koekenstad!! en als al da genieten wilt zeggen dat ik moet stressen over de werkjes naarmate de deadline nadert, so be it. de laatste weken heb ik daar veel aan gedacht maar weinig aan gedaan. too busy rommelmarktjes afschuimen, terrasjes doen, festivallen (werchter! sfinks! casablanca! linkerwoofer!), zva-voorstellingen, films aan de kaaien (luuuuuuuuuuuuv - kunnen ze diejen hangar laten staan met de heraanleg?? pleeeeaaah-heeeeaaaase), rondhangen in parken en fabrieken (= de zomerfabriek ;p - ook behouden aub! dank u stad.), eten op verplaatsing (zomerbar :p, cargobar), BBQ-Q-time @home, plonsen in de zwemvijver (beste uitvinding OOIT!). klinkt toppie, of nie? en laat ons zeggen dat die cimic-ideekes  ondertussen rijpen in mijn hoofd, da heeft allemaal tijd nodig ;). 
note to self: nu is het echt wel tijd voor ACTIE!!

iedereen die wel tijd heeft om wat rond te hangen, klik op alle linkjes voor info en kom naar antwerpen. you'll have a blast, i promise you.

en ja, ik vraag mij ook af waarom ik op al die leuke momenten gene kodak bij heb :s

zaterdag 4 augustus 2012

the story behind the rokske

ok people, it's been a while, maar hier ben ik weer met ne kleine yet duurzame zet! 
een recyKleerprojectje!


het was een topje van de millemeter. eentje dat de millemama ook wel eens aantrok (ja zo gaat dat met twinnies!), zoals ook tijdens een memorabele aalmoezenieravond some 10 years ago! 


millemeter en millemama gaven mij ne zak vol oude kleren, om ervan af te zijn en uit curiositeit wat ik daar nog mee zou kunnen doen ;). i loved het printje van dat topje, dus sneed er een stuk af en zwierde er ne rekker in en nu is het een rokje voor millievanillie!


en jep, zoals het recyKleerprojectje van toen, hoort ook hier een schrale foto bij.. gelukkig overheerst cutiepie mille met haar nieuwe oude rokje (dank u voor de collage millemama :p)



vrijdag 3 augustus 2012

have big dreams..

voor onzen eeuwige twijfelaar, who sometimes needs a kick in the butt :)
of nuchtere kelly&joke-praat ;)



favo quote: STOPT DAARMEE, DAS VERMOEIEND!
good one J ;)